Toezicht & Handhaving

Toezicht en Handhaving

FLEXIBEL TOEZICHT
22 december 2021
BVOK: Flexibel toezicht in strijd met wet kinderopvang. 

Per 1 januari 2022 start de GGD met het zogeheten risicogestuurd, flexibel toezicht. Toezichthouders zijn niet meer verplicht jaarlijks alle domeinen te inspecteren en kunnen uitgebreider en diepgaander in thema’s gaan toetsen. Variabel worden de thema’s: Ontwikkeling van het kind, Kwaliteit, Veiligheid & Gezondheid, Stabiliteit, Professionaliteit. De inspecteurs krijgen hiervoor ook meer professionele autonomie. Het voordeel van flexibel toezicht: efficiënter, minder voorspelbaar voor ondernemers, meer individuele eigen ruimte voor inspecteurs en meer risico-gestuurd maatwerk, aldus staatssecretaris Wiersma.
De BVOK maakt hiertegen bezwaar. Het toezicht gaat nóg meer verschillen per inspecteur, stad en regio, terwijl de Wko juist een landelijk uniform en objectief toezicht beloofde. De Wko maakte daarom een einde aan alle afzonderlijke verordeningen van gemeentes. Met het flexibel toezicht zijn de verschillen groter dan ooit tevoren en krijgt subjectiviteit van de inspecteur vrij baan (professionele autonomie). 
Ook de bedachte thema’s zijn bedenkelijk. Zoals professionaliteit. Daarachter gaat een inspectie-onderwerp schuil dat in strijd is met de Wko: een toetsing van de bedrijfsvoering en professionaliteit/professionele oriëntatie van de ondernemer. Daartoe is de GGD helemaal bevoegd! Dat is dus onrechtmatig toezicht. En wat we moeten denken bij thema: ontwikkeling van het kind weet niemand, behalve de sectorpartijen BK, BMK, FNV, CNV, BoinK en mogelijk VWO, want zij hebben ingestemd met dit flexibele toezicht  
Maar meest verontrustend is nog wel ‘ het voor de ondernemer minder voorspel maken’ van het toezicht, als oogmerk van flexibel toezicht. De gedachte is: het hoge percentage ondernemers met kleurcode groen is te wijten aan de voorspelbaarheid van groene inspecties. Om de echte overtredingen te zien moeten we de inspecties dus minder voorspelbaar maken, dan vallen de ondernemers door de mand. Diepgeworteld dader-denken over ondernemers is de basis voor overheidsbeleid en dat doet denken aan de Toeslagenaffaire. ‘En het blijft een gotspe dat in de rechtstaat Nederland met strikt gescheiden bevoegdheden, vakbonden meebeslissen over wettelijke voorschriften voor ondernemers en zelfs over vorm en inhoud van toezicht en handhaving,’ aldus de BVOK.

Klik hier voor het hele persbericht van BVOK


Meldpunt klachten GGD
De BVOK hecht veel waarde aan de stem van ondernemers. Zij heeft daarom met interesse kennis genomen van het artikel en bijbehorend position paper dat een grondige analyse geeft van knelpunten in het toezicht. Een analyse die breed wordt gedeeld door onze leden. Om die reden is het nu een actiepunt voor BVOK, naast haar speerpunten.

Het is jammer dat BK en BMK niet hebben ingezet op het bundelen van krachten op zo’n belangrijk onderwerp. BK en BMK verkozen in tripartite overleg met GGD GHOR/VNG te proberen de toezichthouder te overtuigen van haar ongelijk inzake de door haar gehanteerde interpretaties. Dat is mislukt.

BVOK wil juist inzetten op de onderliggende meer structurele knelpunten die het position paper laat zien, zodat we niet langer van incident naar incident hoppen. We moeten daarom terug naar het uitgangspunt van de kinderopvang als zelfregulerende marktbranche, waarop de Wko berust, met vertrouwen in de maatschappelijke doelstelling van de ondernemers en waarbij onze bedoeling met de kwaliteitsregels voorop staat, niet de opvattingen van vakbonden en/of de toezichthouder zelf.

Die bedoeling moeten we ook zorgvuldiger formuleren en explicieter in regels vastleggen, zodat de toezichthouder weet waar die aan toe is. Tevens moeten we voorkomen dat lagere regelgeving die buiten ons om tot stand komt, zoals het Besluit Registers Kinderopvang, strijd geeft met die bedoeling en de regels zoals die zijn vastgelegd in de Wet, zoals Wko en IKK. Het is van groot belang dat kwaliteit, dus kindbelang weer de boventoon gaat voeren in plaats van overheidsbelang (Besluit Registers Kinderopvang) en het belang van uitvoerende ambtelijke organisaties zoals GGD GHOR en VNG.

Daarover zullen we overleg entameren met de oorspronkelijke convenantpartijen. Waar nodig zullen we toewerken naar een wetswijziging die breed gedragen wordt door de ondernemers in de branche. Zíj zijn wat ons betreft nu aan woord. Niet de beroepsbestuurders van BK en BMK, niet de toezichthouder maar de opvangaanbieders zelf. Om ook de niet georganiseerde collega’s te bereiken en hen een forum te bieden waarin zij met hun praktijkervaringen en wensen terecht kunnen, is er een Meldpunt opgezet zoals in het position paper is aangekondigd.  
Over de resultaten van dit Meldpunt wil BVOK in gesprek met GGD GHOR en zoeken naar landelijke verbeteropties.



U kunt ons een mail sturen om uw klachten met ons te delen.

GGD
Heb je een vraag voor de GGD GHOR over kinderopvang? 
helpdeskkinderopvang@ggdghor.nl 
Share by: