Arbeidsmarkt


Arbeidsmarkt


Enorm krappe arbeidsmarkt

Minister van Gennip onderzoekt schijnzelfstandigheid ZZP-ers


Iedereen op de arbeidsmarkt moet op een eerlijke, goede en veilige manier kunnen werken. Dat is niet altijd het geval. Zeker rondom platformwerk komt ‘schijnzelfstandigheid’ vaker voor. Daarbij wordt een werknemer als zzp'er aangemerkt, terwijl hij in feite werknemer is. Daardoor loopt diegene sociale bescherming mis. In het kader van onderhandelingen over een Europese richtlijn om dit tegen te gaan, wil Nederland zich hard maken voor regels die platformwerkers gaan helpen. Daarom heeft minister Van Gennip – samen met 7 andere lidstaten – een brief ondertekend om aan te dringen op Europese regels om schijnzelfstandigheid bij platformwerk tegen te gaan.

Klik hier voor het hele artikel.


Kamer brief 5 september Aanpak personeelstekort in de kinderopvang


De minister heeft veel werk gestoken in deze kamerbrief over haar aanpak in de arbeidskrapte in de kinderopvang. In eerste instantie wekt zij een goede indruk door de problemen goed te benoemen. Wat opvalt is dat zij voorziet dat bij het invoeren van Gratis Kinderopvang het aantal vacatures stijgt van nu 7000 naar ruim 31000. BVOK had daar een actie op verwacht. Het is duidelijk dat Gratis Kinderopvang nog meer druk legt op onze medewerkers en ondernemers. De minister benoemt dat ze ziet dat de hervorming van het kinderopvangstelsel en de financiering van kinderopvangtoeslag effect heeft op de arbeidsmarkt maar vervolgacties blijven uit.

De aandachtspunten voor nu:
- verruiming inzet Beroepskrachten in opleiding

- ondersteuning arbeidsmarktcampagne

- inzet van groepshulp

- zij instroom en modulair opleiden

- inzet nieuwkomers bij anderstalige kinderen in een groep

- herzien van IKK maatregelen om werkdruk te verlagen
- ZZP-ers

- aantrekkelijker maken van de functie

- meer uren werken


BVOK zal blijven inzetten op maatregelen die ook op de korte termijn effect hebben. Klik
hier voor de kamerbrief.


Coulanceregeling personeelstekort en werkdruk

FNV heeft SZW overtuigd van enorme werkdruk voor beroepskrachten. Samen met CNV, BK en BMK heeft FNV een brief geschreven aan minister Koolmees waarin zij die werkdruk wijten aan te straffe bepalingen in de wet IKK. Daarop is SZW gestart met 2 sessie van gesprekken met beroepskrachten, ondernemers en belangenbehartigers. Ondertussen loopt het personeelstekort alsmaar op en dat zorgt er in combinatie met uitval door ziekte of quarantaine voor dat ondernemers niet meer altijd aan de IKK-voorwaarden kunnen voldoen, zelf op de groep moeten gaan staan of groepen moeten sluiten. Het water staat de ondernemers al een tijdje aan de lippen.

Om die reden en naar aanleiding van Kamervragen besluit SZW de koers te verleggen naar: personeelstekorten en de werkdruk die daarmee samenhangt. In dat verband organiseert zij 2 digitale meetings met alle sectorpartijen, waaronder tevens GGD  GHOR en VNG. SZW komt daar met een mooi pakket van coulancemaatregelen, gebaseerd op overmacht. Na het eerste digitaal overleg blijkt in een tweede ‘spoedsessie’ dat er tussendoor nog een apart overleg is geweest met GGD en VNG die punten uit het SZW-voorstel hebben afgewezen. En als dan de Kamerbrief van de staatssecretaris volgt blijken daarin andere maatregelen te staan en feiten niet te kloppen. 

BVOK heeft daarover een brief gestuurd aan de staatssecretaris en de woordvoerders kinderopvang van de Tweede Kamer. En een persbericht met vergelijkbare strekking gepubliceerd in Kinderopvangtotaal.
 

Lees hier ons persbericht.


FNV-campagnes werkdruk

FNV voert campagne in het belang van haar verdienmodel: leden werven. Het FNV-bestuur besloot daartoe eind 2017, in de aanloop naar de Wet IKK, waar FNV een dikke vinger in de pap blijkt te hebben gehad. Zij ondertekende mede het Convenant IKK en de daarin voorgestelde maatregelen voor de Wet IKK. Opmerkelijk is echter dat FNV daarin maatregelen onderschrijft die de werkdruk verhogen, waarna ze enkele maanden later haar eerste campagne start tegen ‘werkdruk’ en er in de dan nieuwe Cao Kinderopvang de niet-groepsgebonden taken verschijnen, die ‘werkdruk’ moeten verminderen. Taken die in de deze Cao niet mogen meetellen voor de BKR en waarvoor de ondernemer – die dan een invaller moet inzetten op de groep - twee keer moet betalen. Een belangrijk onderdeel van de bedenkingen die BVOK heeft ingediend tegen een AVV verzoek voor die Cao. 

Bij elke campagne komt FNV met fake-nieuws, cijfers die niet kloppen, uit onderzoek dat niet deugt. BVOK – en haar woordvoerder
Patricia Huisman -  hebben daar herhaaldelijk over geschreven in Kinderopvangtotaal.   


Lees hier artikel: FNV campagne werkdruk onverantwoord.


Coulance regeling afwijking kwaliteitseisen

In verband met de enorme personeelstekorten door de coronacrisis en te korten op de arbeidsmarkt heeft staatssecretaris Dekker een coulance regeling opgesteld hoe je als houder om kunt gaan met een plan van aanpak waarin je aangeeft hoe en wanneer je afwijkt bij een tekort aan personeel.
Klik
hier voor meer informatie


Op 25 mei publiceerde de Sociaal-Economische raad (SER) haar advies om de arbeidstekorten in de maatschappelijke sectoren zoals de zorg, het onderwijs en de politie op te lossen. Aangezien Nederland kampioen deeltijd werken is, ligt een voor de hand liggende oplossing in het feit dat we met z’n allen (iets) meer uren gaan werken. Een belangrijke voorwaarde hiervoor is dat er toegankelijke kinderopvang beschikbaar is. Maar het grootste probleem? Júist de kinderopvangsector kampt ook met grote personeelstekorten. Hoe is dit op te lossen?


Share by: